Albumiarvostelut

Pophitit 1995 – 2003

Pophitit

Aikakone on yksi kotimaisen dancepopin legendoista. Aikakone myi ensimmäisellä levyllään yli 135 000 kappaletta, mutta nuorison musiikkitrendien siirryttyä poispäin dancesta kohti rankempia päämääriä, myös Aikakoneen suosio laski huomattavasti ja kyseinen kokoelma Pophitit 1995 – 2003 jää ainakin toistaiseksi Aikakoneen viimeiseksi julkaisuksi. Aikakoneenhan muodostavat Maki, Sani, Alex ja Vera, mutta laskisin yhtyeen uran kannalta erittäin merkittäviksi ihmisiksi sovituksia ja tuotantoa tehneet Markus Kaarlosen, Niko Nymanin ja Nicklas Renqvistin. Ensimmäinen tuli esille Dance Nationissa, jälkimmäiset vaikuttavat nykyään Slusnik Lunassa.

Esikoisalbumia Tähtikaaren taa -kokoelmassa edustavat Odota, Alla vaahterapuun, Taas saan lentää, Matkustanut oon ja Tähtikaaren taa. Esikoisalbumi oli todella tasokas ja siltä olisi helposti voinut napata mukaan muitakin kuin singleinä julkaistut kappaleet. Tämän viisikon ehdottomasti ikimuistoisin biisi on Odota, joka on todella vetävää dancepoppia. Niko Nymanin ja Markus Kaarlosen tekemä musiikkitausta on tarttuvien soundien ilotulitusta. Alla vaahterapuun ärsytti itseäni aikoinaan suunnattomasti, mutta turha sitä on kiistää, että biisin leppoisa tunnelma ja mukava kertosäe muodostavat varsin kelvollisen hitin. Taas saan lentää ja Tähtikaaren taa ovat aivan erinomaista dancepoppia ja Alexin sooloilu Matkustanut oon vetoaa erityisesti kertosäkeellään.

Toiselta levyltä Toiseen maailmaan on napattu mukaan Keltainen, Nti Groove, Opettelen salaa ja Aarresaari. Esikoisalbumin biiseihin nähden tämä nelikko on temmoltaan selvästi hitaampi. Näistä selkeästi nopein on Aarresaari, joka on todellista tykitystä alusta loppuun saakka. Nti Groove on pirteä klassikko, jota pyöritettiin aikoinaan niin kiivaasti, että kestää vuosia, että saisi muistijäljen kyseisestä kappaleesta katoamaan. Keltainen ja Opettelen salaa ovat rauhallisia ja tarttuvia biisejä. Kaarlosen tekemä Opettelen salaa -kappaleen musiikkitausta on todella mahtipontinen ja näin myös biisi muodostaa todella huiman tunnelman.

Aikakoneen viimeinen suomenkielinen albumi oli nimeltään Maa ja sitä edustavat Perhosten yö, Magiaa, Tulisitko, Anna mun bailaa ja Hiljaisuus. Magiaa ja Anna mun bailaa ovat nyt viiden vuoden jälkeen tarkasteltuna lähes historiallisia raitoja. Molemmissa on niin uskomatonta voimaa, että huh huh. Anna mun bailaa -biisin soundipuolella taitojaan näyttävät Markus Kaarlonen ja Nicklas Renqvist. Anna mun bailaa on kokoelmassa singlen vielä hiotummassa olomuodossa vocoder-kohtien kera. Magiaa-biisin sovituksista vastaavat ruotsalaiset Per Adebratt ja Tommy Ekman. Tulisitko, Perhosten yö ja Hiljaisuus ovat kaikki erittäin rauhallisia ja hitaita, mutta niissäkin on vetovoimaa kuin pienessä kylässä.

Aikakoneen Aika-nimellä tekemä englanninkielinen albumi Hear Me Now oli suoraan sanottuna tasollisesti aivan uskomaton floppi. Koko albumilla oli neljä kunnollista biisiä ja muu oli kokolailla jonkinlaista roskaa. Kokoelmaan on otettu kaksi biisiä onneksi juuri näiden hyvien joukosta eli Hear Me Now ja Wonder Why, jotka näyttävät, että Aikakone olisi voinut toimia erinomaisesti englanniksi. Lisäksi kokoelmalla on ennenjulkaisematon Carousel, joka on englanninkielinen versio Keltaisesta. Mukana on myös Stay, jolla Aikakone pyrki Eurovisionin laulukilpailuihin. Kyseessä on erinomaista dancepoppia englanniksi ja vetovoimaa on varsinkin soundeissa ja kertosäkeessä. Kokoelman lopettaa täysin uusi kappale Uudet tuulet, joka on tunnelmaltaan juuri sopiva Aikakoneen (toivottavasti toistaiseksi) viimeiseksi biisiksi. Kaikin puolin hyvä biisi ja erityisesti yksi yksittäinen pieni konemelodia saa ihailuni.

Aikakone on kiistämättä yksi kaikkien aikojen parhaista ja suosituimmista kotimaisista yhtyeistä. Sen vahvistaa myös kokoelman anti. Harva ulkomainen arvostettu artistikaan on saanut aikaiseksi tyylilajissaan näin tasokkaan hittikokoelman. Kerta toisensa jälkeen biisit ovat täyttä rautaa. Mukana on niin tunnelmointia ja todellista energiaa. Vielä syvä kumarrus yhtyeelle ja kiitos.

10 / 10 Antti Niemelä, Findance


Aikakone: Pophitit

Pophitit

Kenelle: Modernin suomipopin kuluttajille, jotka eivät jo omista Aikakoneen kaikkia levyjä.

Mitä: 90-luvun loppupuolen suuren popnimen kaikki suurimmat suomenkieliset hitit ja englanninkieliset hittiyritelmät sekä yksi uusi kappale.

Parasta: ’Tulisitko’ on edelleen suomalaisen konepopin tähtihetkiä, samoin kuin tunnelmallinen ’Opettelen salaa’. Eikä slovarihiteissä ’Keltainen’ ja ’Alla vaahterapuun’ ole myöskään valittamista.

Huonointa: Väkinäinen disco-pastissi ’Nti Groove’ olisi saanut jäädä tekemättä, samoin kuin Aika-nimellä esitetyt englanninkieliset kappaleet.

Yllättävää: Tämä taitaa todellakin olla Aikakoneen hyvästijättö.

www.sooda.com


Greatest hits

aikakone-greatesthits

Aikakone on luonnollisesti mukana orastavassa ysäribuumissa. Suomen yksi menestyneimmistä pop-yhtyeistä julkaisi Pophitit 1995 – 2003 -kokoelman jo vuonna 2003 ja nyt viisi vuotta myöhemmin tarjotaan taas kokoelmaa. Onneksi Greatest Hits sisältää kuitenkin paljon sellaista, mitä edellisellä kokoelmalla ei ollut, kokonaisuuden toisella levyllä on nimittäin tukku uusia biisejä ja remiksauksia.

Nopeat ja hitaat biisit ovat levyllä lähes 50-50-tasapainossa. Vaikka Aikakoneen kohdalla kannattaa korostaa mieluummin pop-sanaa, niin nopeissa biiseissä on selvä dancepop-ote. Anna mun bailaa, Magiaa, Aarresaari ja Odota ovat huikeaa suomidancea, joissa on kaikissa terävä vetovoiman ydin. Samoin toimivat myös Tähtikaaren taa ja Taas saan lentää sekä ikivihreä Nti groove. Varsinkin nopeiden biisien osalta on korostettava erityisesti sovituksista ja tuotannosta vastanneiden Markus Kaarlosen, Niko Nymanin ja Nicklas Renqvistin osuutta.

Maki Kolehmaisen sävellyskynä on ollut herkässä myös hitaissa biiseissä. Erityisesti Opettelen salaa osaa miellyttää niin sävellyksellään kuin Kaarlosen huikean mahtipontisella taustalla. Alla vaahterapuun ja Alexin soolobiisi Matkustanut oon ei ehkä innosta enää siinä määrin kuin vielä 90-luvun puolivälissä, mutta kaikissa hitaissa biiseissä on selkeitä koukkuja. Aika-nimellä julkaistut englanninkieliset biisit on tällä kertaa unohdettu.

Vuonna 2003 julkaistun kokoelman vuoksi kakkoslevylle asettaa jo hieman paineitakin. Levyn uusia biisejä edustavat Jani Saastamoisen tuottamat Vuoristorata, Nostan sut ja Karnevaali. Digitaalisena sinkkuna julkaistu Vuoristorata on kovin vaisu tapaus, mutta sen sijaan Nostan sut ja Karnevaali ovat selvästi ytimekkäämpiä biisejä. Karnevaali on soundeiltaankin varsin miellyttävää tavaraa. Uutta materiaalia edustavat myös Odota ja Tähtikaaren taa -biisien päivitetyt versiot. Jani Saastamoisen remiksaukset eivät vedä vertoja alkuperäisille, mutta ne voidaan kirjata onnistuneiksi päivityksiksi. Toisella levyllä on lisäksi lisää remiksauksia ja normibiisejä. Joukosta esiin nousevat breakbeat-painotteiset Tulisitko (JM breaksmix) ja Teimme tarinaa sekä upea Seis (hidas versio).

Siitä voi vääntää peistä, että onko rahastusta julkaista kaksi kokoelmaa peräkkäin. Aikakoneella on kuitenkin tarjota ilman muuta täysi levyllinen aivan klassikkotavaraa suomalaisen popin ja dancenkin saralta. Ekalla levyllä heitetään hittejä hittien perään, eikä toinenkaan levy ole ollenkaan hassumpi.

9/10
Findance, 2008, Antti Niemelä


Greatest hits

aikakone-greatesthits

Vuonna 1995 megasuosioon pinkaissut Aikakone on palannut jälleen. Uusien kappaleiden, kaikkien hittien ja harvinaisuuksien turvin tehty Greatest Hits on viihdyttävä ja kattava katsaus Suomi-dancen historiaan.

Kun Aikakoneen Greatest Hits -albumin ensimmäiset tahdit lähtevät nytkyttämään, niin selviää varsin nopeasti, että se mikä Maki Kolehmaiselta ja Kristian Maukoselta puuttui 90-luvun puolivälissä oli nimenomaan aikakone. Niin on hurjasti ajan hammas pureskellut höttöisiä konetaustoja, että esimerkiksi Tähtikaaren taa, Taas saan lentää ja Odota kaikesta tarttuvuudestaan huolimatta kuulostavat nyt, 13 vuotta myöhemmin, biiseiltä, joiden silloista megasuosiota on vaikea käsittää.

Tästä huolimatta ja oikeastaan noista dancehiteistä johtuen Aikakone oli 90-luvun puolivälissä suursuosittu saavuttaen useita platinalevyjä. Kaikki rakastivat yhtyettä ja vaikka tuolloin tuntuikin, että Aikakoneen löysäilyt eli mm. Alla vaahterapuun tai Keltainen olivat turhaa velttoilua, niin niiden viehättävyys on pitänyt paremmin pintansa kuin niin muodikkaat tanssinakutukset. Nooista hidasteluista Aikakone muistetaankin jopa tanssihittejään paremmin.

Aikakoneen tanssilattiystävällisistä kappaleista parhaimmin on vuosien evoluutiota sietänyt Nti Groove. Silloisella singlellä oli teetetty house- ja klubiversiot, joista on vieläkin iloa tiskijukille, mutta kokoelmalle viisu on päätynyt perusmuodossaan. Tavallaan on harmi, että kahden levyn hittiputkesta on jätetty pois useimmat tanssihittien vanhat remixit eli vain Anna mun bailaa on 99 Remixinä mukana. Tilalle on teetetty uusioversiot kappaleista Odota, Tähtikaaren taa sekä Tulisitko. Näistä kaksi ensimmäistä on päivitetty muodikkaasti, mutta valitettavan orjallisesti alkuperäistä kunnioittaen ja Tulisitko on puolestaan saanut alleen maukkaamman breakbeat-rytmittelyn.

Erityisen hyvälle tuulelle kuulijan saavat pehmeät Aikakone-biisit, kuten Tulisitko tai Hiljaisuus, mutta myös kolme uutta tuotosta ovat varsin hienoa materiaalia. Maki Kolehmainen on vuosien saatossa kehittynyt muodikkaasta tanssipoptaiteilijasta pop- ja rockvaikutteita viljeleväksi viisutehtailijaksi ja oman bändinsä kanssa hän osaa yhä käyttää kaikki kikat oikeassa järjestyksessä. Uutuuksista Vuoristorata on hauska, kesäinen retrorallatus, Nostan sut kaunis balladi ja Karnevaali jämäkällä konebiitillä varustettu hitinpoikanen.

Ensimmäinen levyllinen on katsaus yhtyeen suurimpiin hitteihin, mutta todellisuudessa kakkoslevy viihdyttää enemmän. Onnistuneet uudet kappaleet, muutamat hittipäivitykset ja harvinaisuudet ovat olennainen osa Aikakoneen paluuta. Harmittavaa, että englanniksi tehdyistä kokeiluista ei mukaan ole päästetty yhtään raitaa. Selitykseksi ei kelpaa, että ne tehtiin Aika-nimellä.

Aikakoneen takavuosien suuruus tuntuu Greatest Hitsin myötä jotenkin huvittavalta, sillä vaikka yhtyeen dancehitit olivat kovia hittejä, niin kyllä eurodance suomeksi on rajua kamaa. Sani, Vera, Alex ja Maki ovatkin uusien biisien myötä paremmassa vedossa kuin vuosikausiin, joten toivottavasti tämän levyn myötä on tiedossa myös muuta uutta materiaalia.

PlusMiinusNolla
+ Kattava kokonaisuus 90-luvun suurta suomalaista
+ Kolme uutta biisiä ja kolme remixiä toimivat parhaimmin lötköjen klassikoiden lisäksi
– Eurodance suomeksi oli huono idea, mutta toimi kaupallisesti
– Englanniksi Aika-nimellä tehdyt nauhoitukset haluttu unohtaa

3/5
Plaza.net, 2008, Anssi Järvinen


 

Jätä kommentti

Website Built with WordPress.com.

Ylös ↑